Wim & Donata Wenders – Galerie ve vlaku 2007

Klíčová slova: Wenders, Wim Wenders, Donata Wenders
Rubrika: Výstavy

Již před několik dny mě zaujal nádherný plakát, který zval na výstavu Wim & Donata Wenders – Galerie ve vlaku. Jde o zajímavý projektu pražské galérie Leica Gallery, který ve třech výstavních vagónech předvádí ty nejhezčí fotografie tohoto manželského páru na dvě vybraná témata.

Nakonec jsem tuto výstavu navštívil spolu dne 5.5.2007 na Pardubickém nádraží. Vagóny byly zaparkovány na nástupišti 1A. Přesto že toto nástupiště je extrémně zastrčené, cesta k němu byla dobře vyznačena všude přítomnými plakáty výstavy. Pokud zahlédnete jen jeden vagón, nelze již tuto výstavu minout.

Nástup do vlaku byl uzpůsoben i pro menší návštěvníky. Pro ně byly také v prvním vagónu nachystány tužky a papíry na malování. Bohužel vozíčkářům zde nástup přizpůsoben nebyl. Vstupenku jsem si zakoupil v prvním vagónu u usměvavé mladé slečny, která mě ještě nabídla další reklamní tisk zdarma. Vstupné bylo 50Kč za dospělého a děti do 14let zdarma. V tomto prvním vagóně byly k dispozici také reklamní materiály a několik zajímavých knížek o fotografování. Vše bylo možné si v klidu (dokonce i s možností sezení) prohlédnout, čehož mnozí návštěvníci hojně využívali. Navíc zde také byla prezentace firmy Motorola spojenou se soutěží o mobilní telefon.

Přechod do druhého vagónu byl trochu stísněnější. Dle mého názoru budou s těmito průchody mít problémy jak vozíčkáři tak lidé s klaustrofobií. Milovníkům starých mašinek však tento průchod umožňuje nahlédnout do technického vybavení dnes již nepoužívaných historických vagónů.

Z pohledu prohlídky druhý vagón již obsahoval výstavu fotografií, kterou zapůjčili Wim Wenders a jeho žena Donata. Zde vystavené fotografie vznikly během natáčení dokumentárního filmu “Buena Vista Social Club”. Dobře osvětlené fotografie spolu se záběry z filmu a malebně podbarvené exotickou hudbou navozují atmosféru Kuby. Fotografie jsou doprovázeny nejen povídkami a texty nejoblíbenějších písniček z tohoto filmu, ale i texty Ry a Joaquima Coodera a samotného Wima Wenderse. Jen připomínám, že hudba k filmu „Buena Vista Social Club“ získala v roce 1999 cenu Grammy a film byl v roce 2000 nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film.

Průchod do další části výstavy je opět řešen standardně uvnitř vlaku. Připomínal však průchod mezi dvěma světy. Etnická hudba Kuby se pomalu ztrácela a na místo ní přicházela někdy až ponurá hudba z filmu „The Million Dollar Hotel“. Třetí vagón, který obsahoval zvětšeniny a černobílé fotografie a k filmu „The Million Dollar Hotel“ vás tedy jakoby vtáhne do jiného světa. Fotografie zde vystavené jsou buď přímo z tohoto filmu, nebo zachycují práci na filmu. Na fotkách najdete ve většině případů hlavní představitele Millou Jovovich a Jeremy Daviesem.

Pokud nejsou vagóny přeplněny, poskytuje tato výstava neobyčejný zážitek, který potěší nejednoho milovníka krásné fotografie. Osobně tuto výstavu doporučuji i filmovým fanouškům zde prezentovaných filmů neboť atmosféra je opravdu jedinečná.


Odkaz na zdroje:
Galerie ve vlaku 2007 - web
Leica Gallery v Pardubicích - web

Stanice Galerie ve vlaku v roce 2007

Praha  Hlavní nádrží

  5.4. – 22.4.

Hradec Králové

24.4. –   1.5.

Pardubice

  3.5. –   6.5.

Olomouc

  8.5. – 13.5.

Ostrava

15.5. – 20.5.

Brno

24.5. –   3.6.

Jihlava

  5.6. – 10.6.

České Budějovice

12.6. – 17.6.

Jindřichův Hradec

19.6. – 24.6.

Karlovy Vary

27.6. –   8.7.

Plzeň

10.7. – 15.7.

Uherské Hradiště

20.7. – 29.7.

Mladá Boleslav

  1.8. –   5.8.

Děčín

  7.8. – 12.8.

Lovosice

14.8. – 19.8

Ústí nad Labem

21.8. – 26.8.

Autor: Jiří Provazník
Datum vydání: 07.05.2007 | Zobrazeno: 2143
Permanentní odkaz: Wim & Donata Wenders – Galerie ve vlaku 2007

Komentáře (0)
Přidej vlastní komentář:
Následující (běžně neviditelná) pole slouží pro vnitřní identifikaci systému. Pokud je vyplníte nebude možné váš požadavek na straně serveru zpracovat:
URL:
contents:
Website:
Pro odeslání vašeho komentáře použijte tlačítko "Odeslat". Toto tlačítko nepoužívejte:

Následující položky je vhodné vyplnit:
Jméno :
Email :
Web :
Místo :
Hodnocení:
Hodnocení jako pomocí hvězdiček
1/5= nejhorší, 5/5=nejlepší